Zondag 23 juni hebben vrijwilligers van KLEAN een wandeling door Amsterdam-centrum gemaakt. In het kader van We Make The City.

Peter Smith, oprichter van KLEAN:

Ingegeven door mijn zoontje Benjamin (6jr), hebben we een spoor van positiviteit achtergelaten; een spoor van vlinders.

We startten op het Stationsplein. Plan was om daar eerst even huis te houden (als in huishouden): Voor ieder stukje Aarde dat we ontdaan hadden van iets dat daar niet hoort, zouden we dan één vlinder spuiten. Maar onze ‘concurrent’, de stadsreiniging was net langs geweest. Het leek alsof er niets meer lag. We besloten om even uit elkaar te gaan. Iedereen zou tien minuten zoeken naar een bezoedeld stukje Amsterdam. Na tien minuten hadden we 166 stukjes Aarde schoongemaakt! Om te voorkomen dat we al ons kruit –eh… krijt dus– al gelijk zouden verschieten, hielden we het bij 25 vlinders. 

Vervolgens wandelden we richting het Vondelpark. En we deden hetzelfde als zwerfafval veroorzakers. 

  • We droegen geen speciale kleding
  • We hadden geen grote vuilniszakken bij ons
  • We lieten een zichtbaar bewijs achter van onze daad

Één ding deden we anders dan de zwerfafvalveroorzaker: we ruimden af en toe een stuk zwerfafval op. Overal waar we dat deden lieten we een vlinder achter. Niet met verf maar met krijt.

 Natuurlijk kregen we vaak de vraag ‘waarom doe je dit?’ Het antwoord spoten we dan met krijt op de stoep. In zowat elke taal, zelfs Chinees en Russisch. 

  

Het Vondelpark hebben we overigens niet bereikt. Iedereen vond het legale graffity-spuiten te leuk. Vooral de gesprekken die het opleverde zorgden ervoor dat we qua kilometers niet zoveel opschoten. Qua contact met andere mensen des te meer.

De kinderen die meededen wouden maar wat graag een sjabloon mee naar huis, zodat ze dit ook in hun eigen buurt konden doen.

Graag wil ik iedereen bedanken die zich ondanks het warme weer toch ingezet hebben voor onze stad want We Make The City: Agaath, Bryony, Jennifer, Desi, Emma, Heidy, Dick, Steffie, Gerrit, Sybren, Marek, Karin, Marilla, Celia , Geranne en natuurlijk Benjamin. In Groningen deed Rooitske ook mee.

Jullie zijn helden dat je op zo’n warme dag je inzet voor je medemens. Want van een schone wereld, daar geniet iedereen van mee. 🙏🏻🙏🏻🙏🏻”

Wil je dit een keer met je school doen? Nodig Peter uit voor een gastles en aanvullende vlinder-actie: https://klean.nl/vlinders/