Power of One

Onze filosofie is simpel.

Verander je kijk op de wereld en de wereld is veranderd.

Dat was nogal vaag, haha. Dus iets meer praktisch nu.

Misschien zie je de toekomst somber in? Overal zie je problemen en je krijgt steeds meer het idee dat het geen zin heeft om er iets aan te doen.

Het is precies andersom: Dat wat jij kan doen, maakt alle verschil in de wereld. Wat jij aan positiviteit in de wereld zet kan wel eens die vlinderslag zijn die een storm aan positieve veranderingen in beweging zet.

Dit noemen wij de Power of One.

 

Onze filosofie: Ga bij een probleem op zoek naar iets kleins dat je er zelf aan kunt doen en doe dat. Het maakt daarbij niet uit hoe groot het probleem is of hoe klein je actie.

KLEAN richt zich vooral op zwerfafval.

Waarom zwerfafval?

De enorme kracht van ’the Power of One’ is prachtig aan te tonen met het fenomeen zwerfafval.

Als een kwart van Nederland elke dag één stuk zwerfafval opruimt dan moet men al na drie dagen naar zwerfafval zoeken. Als een kwart van de wereldbevolking elke dag één stuk opruimt ruimen we al snel meer op dan acht miljard kilo. Dus meer dan wat er nu elk jaar in onze oceanen bijkomt.

Waarom gebeurt dit niet?

KLEAN heeft het vermoeden dat dit wel eens dezelfde reden kan zijn waarom de meeste mensen niet in actie komen als het om het opwarmen van het klimaat gaat.

Ze zien anderen ook niets doen: Het Bystander-effect.

Ze willen er niets van weten: Active Information Avoidance.

Ze houden de overheid en bedrijven hiervoor verantwoordelijk: Learned Helplessness.

En dan komt die denkfout: ‘Wat ik kan doen is te klein, dus doe ik niets’ daar nog eens boven op.

Wij zijn een project begonnen dat deze drie psychologische obstakels omzeilt. Om daarna gelijk die levensgevaarlijke denkfout de nek om te draaien. Omdenken is denk ik een leuker woord 😇

We gaan een reeds bewezen strategie gebruiken. Eentje die 3200 jaar geleden zo succesvol was dat men er nu nog over praat. Wie weet, praat men over 3200 jaar ook nog over ons project. Ik hoop het, want dat betekent dat er dan nog mensen op deze Aarde rondlopen 😘

 

We maken een enorm groot beeld en we verstoppen er een geheim leger in:

 

Plastic Madonna

Mijn droom is dat als het lukt om op deze manier dit enorme probleem op te lossen, dat we dan de grootste denkfout aller tijden hebben aangetoond: “dat wat ik kan doen is te klein om een verschil te maken.”

En dat we bewezen hebben dat

Iets goeds doen waarvan je denkt dat het geen verschil maakt, maar je doet het toch, is de grootste onontdekte kracht op Aarde.

 

En dat we deze kracht kunnen inzetten voor een prachtige toekomst voor onze kinderen. 

 

Hartelijke groet,
Peter Smith.

 

 

Hieronder een podcast die de Correspondent onlangs met mij maakte over deze filosofie.

 

 

Lees hier het verhaal hoe KLEAN begon. Hoe het gesprek aangaan met een boze buurman uiteindelijk ervoor zorgde dat er nu jaarlijks door mensen in Nederland al meer dan 5.000.000 stuks zwerfafval wordt opgeruimd.

Of lees hier over het bouwen van het grootste kunstwerk ter wereld dat van zwerfafval is gemaakt.

Wil je weten hoe KLEAN is begonnen met #zwerfie? Lees dan dit.

We zijn nu bezig met het maken van een nog groter en mooier beeld van zwerfafval. Wij willen met dit beeld de 80% van de mensen bereiken die nog niet nadenken over de wereld die zijn hun kinderen achterlaten. Dit beeld is ‘Paard van Troje’ we verstoppen er zelfs een heus leger in. Meer weten? Klik hier.

Wil je weten wat mijn zoontje bedacht heeft om ervoor te zorgen dat hij en al zijn vriendjes nog net zo kunnen genieten van deze Aarde als wij grote mensen nu, kijk dan snel hier.