Power of One

Onze filosofie is simpel.

Verander je kijk op de wereld en de wereld is veranderd.

Dat was nogal vaag, haha. Dus iets meer praktisch nu.

Misschien zie je de toekomst somber in? Overal zie je problemen en je krijgt steeds meer het idee dat het geen zin heeft om er iets aan te doen.

Het is precies andersom: Dat wat jij of ik kan doen, maakt alle verschil in de wereld. Wat jij aan positiviteit in de wereld zet kan wel eens die vlinderslag zijn die een storm aan positieve veranderingen in beweging zet.

 

 

Onze filosofie: Ga bij een probleem op zoek naar iets kleins dat je er zelf aan kunt doen en doe dat. Het maakt daarbij niet uit hoe groot het probleem is of hoe klein je actie.

KLEAN richt zich vooral op zwerfafval. Wij gaan niet op zoek naar schuldigen.  Wij doen zelf iets. Wij rapen elke dag minstens één stukje zwerfafval  op. Soms meer, dat is eigenlijk A-sociaal. Niet te verwarren met asociaal. Er ligt namelijk niet eens ‘genoeg’ zwerfafval voor iedereen om één stukje op te ruimen.

 

Waarom zwerfafval?

De enorme kracht van ‘the Power of One’ is prachtig aan te tonen met het fenomeen zwerfafval: Als een kwart van Nederland elke dag één stuk zwerfafval opruimt dan ligt er binnen een week niets meer. Als een kwart van de wereldbevolking elke dag één stuk opruimt ruimen we al snel meer op dan de acht miljard kilo die er nu elk jaar in onze oceanen bijkomt.  

KLEAN gaat een bewezen strategie gebruiken. Een strategie die 3200 jaar geleden zeer succesvol bleek. We maken een enorm groot beeld en we verstoppen er een geheim leger in:

Plastic Madonna  

Mijn droom is dat als het lukt om op deze manier dit enorme probleem op te lossen, dat we dan de grootste denkfout aller tijden: “dat wat ik kan doen is te klein om een verschil te maken.” hebben aangetoond. En dat we deze kracht kunnen inzetten voor een prachtige toekomst voor onze kinderen. 

 

Hartelijke groet,
Peter Smith.

 

 

Hieronder een podcast die de Correspondent onlangs met mij maakte.

 

 

Lees hier het verhaal hoe KLEAN begon. Hoe het gesprek aangaan met een boze buurman uiteindelijk ervoor zorgde dat er nu jaarlijks door mensen in Nederland al meer dan 5.000.000 stuks zwerfafval wordt opgeruimd.

Of lees hier over het bouwen van het grootste kunstwerk ter wereld dat van zwerfafval is gemaakt.

Wil je weten hoe KLEAN is begonnen met #zwerfie? Lees dan dit.

We zijn nu bezig met het maken van een nog groter en mooier beeld van zwerfafval. Wij willen met dit beeld de 80% van de mensen bereiken die nog niet nadenken over de wereld die zijn hun kinderen achterlaten. Dit beeld is ‘Paard van Troje’ we verstoppen er zelfs een heus leger in. Meer weten? Klik hier.

Wil je weten wat mijn zoontje bedacht heeft om ervoor te zorgen dat hij en al zijn vriendjes nog net zo kunnen genieten van deze Aarde als wij grote mensen nu, kijk dan snel hier.