De Wereld van Zwerfvuil

In de zomer van 2012 dreef er ineens een grote wereldbol in het IJ van Amsterdam. Het is het grootste drijvende beeld ter wereld dat van zwerfafval gemaakt is.

Dit beeld is door Peter Smith, oprichter van KLEAN, uit eigen beweging gemaakt. Hij had het sterke vermoeden dat zwerfafval in de voedselketen werd opgenomen. Dus stapte hij naar de media.  Hoe hij ook bonkte op de poorten van de media, die poorten bleven dicht. Zwerfafval was geen thema, het werd niet eens gezien als een milieu probleem. Hij vroeg ook Greenpeace om hulp. Ook zij vonden het geen destijds geen noemenswaardig probleem en waren niet van plan er aandacht aan te besteden.

Dus bouwde Peter zijn eerste Trojan Horse. De oude list van Odysseus werkte nog steeds. De poorten van de media vlogen open, journalisten kwamen op Peter afrennen: “Waarom heb jij zo’n groot beeld van zwerfafval gemaakt?”

Zo is het KLEAN gelukt om zwerfafval die status te geven die het nodig heeft, namelijk die van een milieu-probleem.  

Voor 2012 werd zwerfafval niet als een milieu probleem gezien. Nu kan niemand zich dat meer voorstellen.  Daarom hieronder bewijsstuk A: informatie over zwerfafval op de site van Milieu-Centraal in 2012. Deze site wordt door de overheid gefinancierd. 

Iets doen met een afbeelding
bijvoorbeeld erop klikken

en klein wordt groot

 

KLEAN heeft ‘de Wereld van Zwerfvuil’ tentoongesteld in het IJ van Amsterdam, in de Waal bij Nijmegen tijdens de vierdaagse, tijdens de Wereldhaven dagen in Rotterdam. Verder nog in Dordrecht, Vlissingen en Terneuzen.

Gratis

Dit alles heeft Peter gratis gedaan. Het was ontzettend moeilijk om hier financiering voor te vinden. Op zich niet heel vreemd; zwerfafval was immers nog geen milieu-probleem.  Ook al wist hij dat hij er niets aan zou verdienen, toch is hij het beeld gaan maken. Een betere wereld is immers ook onbetaalbaar. Het is uiteindelijk gelukt dankzij het WNF en bedrijven die belangeloos of tegen kostprijs meewerkten.

Dankzij de enorme media aandacht kon Peter gelijk vertellen dat hij elke dag een beetje zwerfafval opruimt. Waarom hij dit op een leuke en opvallende manier doet. Hierdoor zijn veel meer mensen zwerfafval gaan opruimen.

€ 2.000.000,-

Uit onderzoek blijkt dat al die mensen die nu regelmatig zwerfafval opruimen, Nederland een besparing van minimaal € 2.000.000,- per jaar oplevert.

De eenmalige kosten van de bouw en de reis door Nederland komen neer op € 20.000,-

Tel uit je winst! Vooral die winst die niet in geld is uit te drukken.

 

Nieuw Project

Momenteel is KLEAN weer bezig met een wereld project. Deze keer bouwen we niet een globe, maar moeder Aarde.

Weer is het moeilijk om hier financiering voor te vinden.
Weer omdat men het probleem -nog- niet snapt.

We willen een levensgevaarlijke denkfout onschadelijk maken. Om daarna de destructieve kracht als gevolg van die denkfout als constructieve kracht te gaan gebruiken.

Als dit lukt dan besparen we Nederland al snel €250.000.000 per jaar. Maar we stoppen niet bij Nederland. Het is namelijk een wereld project.

Wil jij ons helpen door iets te doneren?

 

Partners,

Dit project, de Wereld van Zwerfvuil, dat Nederland nu elk jaar twee miljoen euro bespaart, konden we realiseren dankzij donaties en bedrijven die belangeloos of tegen kostprijs meewerkten.

Met heel veel dank aan: