De Wereld van Zwerfvuil

In de zomer van 2012 dreef er ineens een hele grote wereldbol in het IJ van Amsterdam. Het is het grootste beeld ter wereld dat van zwerfafval gemaakt is. Dit beeld is door Peter Smith, oprichter van KLEAN gemaakt. Zo is het KLEAN gelukt om zwerfafval die status te geven die het nodig heeft, namelijk die van een milieu-probleem.

Voor 2012 werd zwerfafval niet als een milieu probleem gezien. Geloof je het niet? Zie hieronder de informatie over zwerfafval op de site van Milieu-Centraal in 2012. Deze site wordt door de overheid gefinancierd. 

We hebben dit beeld tentoongesteld in het IJ van Amsterdam, in de Waal bij Nijmegen tijdens de vierdaagse, tijdens de Wereldhaven dagen in Rotterdam. Verder nog in Dordrecht, Vlissingen en Terneuzen.

Voor 2012 werd er dus nauwelijks over zwerfafval geschreven. Het was immers geen milieu-probleem. Peter wou dat ze er wel over gingen schrijven.Hij klopte op de poorten van de media. De poorten bleven dicht. Potdicht. Geïnspireerd door Odysseus zette Peter een enorm beeld voor die poort. De poorten van de media openden en de journalisten kwamen op Peter afrennen.