Mother

 

 

Mother

Ze schenkt leven

Ze beschermt

Ze voedt

 

Mother is een eerbetoon aan Moeder Aarde. Een uniek wereldwijd project dat het leven en ons inspireert om de Aarde, onze universele moeder, te beschermen en te koesteren.

Moeder Aarde is de ultieme levenschenker. Ze voedt ons, beschermt ons en biedt ons alles wat we nodig hebben om te overleven. In onze huidige tijd is het gemakkelijk om te vergeten hoeveel we haar verschuldigd zijn. We vervuilen onze prachtige planeet met afval, zonder na te denken over de gevolgen.

Om deze reden ben ik bezig een grootschalig kunstwerk te maken. Ik maak het van het afval dat in onze straten en in de natuur lag. Afval dat we hebben weggegooid. Dit beeld, een liefdevolle ode aan Moeder Aarde, reist de wereld rond om mensen eraan te herinneren hoe belangrijk het is om voor onze planeet te zorgen.

Maar we willen meer doen dan alleen bewustzijn creëren – we willen actie inspireren.

Daarom roepen we iedereen op om dagelijks één stuk zwerfafval op te ruimen als teken van dankbaarheid voor het leven dat Moeder Aarde ons schenkt. Deze eenvoudige daad is niet alleen een symbolisch ritueel, maar heeft ook een tastbaar effect. Als we allemaal meedoen, kunnen we samen meer dan 20 miljard kilo afval per jaar opruimen – meer dan de hoeveelheid plastic, momenteel zo rond 8 miljard kilo, die jaarlijks in onze oceanen terechtkomt.

Veel mensen voelen zich machteloos tegenover de enorme milieuproblemen waarmee onze wereld wordt geconfronteerd. Maar we geloven dat kleine acties, wanneer ze door velen worden uitgevoerd, kunnen uitgroeien tot een enorme kracht voor verandering. Doe mee en laat zien dat je dankbaar bent voor Moeder Aarde en bereid bent om voor haar te zorgen.

Elke handeling telt, elke daad van liefde voor onze planeet maakt een verschil.

Mother, het grootste 3D geprint beeld ter wereld

Een beeld inderdaad. Ik maak een enorm groot beeld van gerecycled plastic zwerfafval. Als ik mensen vertel dat ik een beeld maak is een veel gehoorde reactie:

Wat heeft zo’n beeld nou voor nut? Daar gaan mensen zich echt niet anders door gedragen.”

KLEAN heeft al eens bewezen dat een beeld tot veel meer in staat is dan wat mensen verwachten. Ik maakte eerder een beeld die poorten opende die daarvoor voor mij gesloten bleven.

Odysseus

Mother is geïnspireerd op …. de Trojan Horse van Odysseus. Er is echter een belangrijk verschil. Het beeld van Odysseus was bedoeld om mensen te verleiden iets te doen wat uiteindelijk slecht voor hen uitpakte.

Mother daarentegen verleidt mensen om iets te doen wat juist goed voor hen, hun kinderen en al het leven op deze planeet is.

Dit beeld wordt telkens ‘stiekem’ op een prominent plein in telkens een andere provinciestad tentoongesteld. De bedoeling is dat niemand weet waarom dat enorme en prachtige beeld ineens in hun stad ligt.

Behalve… alle basisschoolkinderen van deze stad.

Zij zijn het geheime leger dat zich ‘verstopt’ in het beeld. Zij krijgen alle ins and outs te weten waarom Mother in hun stad ligt. Zij gaan hun ouders verleiden om elke dag één stukje zwerfafval op te ruimen. We geven de kinderen voldoende ‘munitie’ om elk en ieder smoesje van hun ouders om dit niet te doen af te schieten.

🤫

Wil jij helpen dit project te laten slagen?

 

Iets doen!

De grootste kracht op Aarde wordt veroorzaakt door mensen die dagelijks iets doen waarvan ze geloven dat het te klein is om van invloed te zijn op de staat van de Aarde. Deze kracht werkt nu destructief. 

Dit is het paradigma waarin we nu leven.

Wat een paradigma is? Eenvoudig gezegd, dat is een manier van leven zonder dat mensen weten waarom ze zo leven.  “Zo doen we dat nu eenmaal” of “Omdat het zo hoort” zijn de standaard uitspraken die bij een paradigma horen. En als je het toch anders wilt doen krijg je als reactie: “Het heeft geen zin.”

Wat zou er gebeuren als dit paradigma omdraaien? Dat mensen elke dag iets goeds doen waarvan ze denken dat het te klein is om een verschil te maken. Maar het dus toch doen!

Dan gaan onze kinderen een prachtige toekomst tegemoet.

Met “Mother”, waarmee KLEAN door heel Nederland gaat reizen, willen precies dit bereiken.

Iets goeds doen waarvan je denkt dat het geen verschil maakt, maar je doet het toch, is de grootste onontdekte kracht op Aarde.

 

Deze kracht noem ik:

The Power of One

Als we dit beseffen en er naar handelen dan gaan wij en alle volgende generaties een mooie toekomst tegemoet.

Alleen hoe bewijs je dat?

Nu is er ‘gelukkig’ een milieuprobleem waarmee je dit kunnen bewijzen: zwerfafval. Ik ging met de getallen aan het werk. Daaruit blijkt dat als alleen ouders die hun kinderen een gezonde planeet wensen, één stukje per dag opruimen, dat het dan al binnen een week moeilijk wordt om in Nederland nog een stukje zwerfafval te vinden. 

Stel je eens voor dat Nederland op deze manier van zijn zwerfafval-probleem afkomt, dan gaat dat veel meer betekenen dan puur een schoon Nederland. Andere landen zullen geïnspireerd raken. En mocht dit idee zich verspreiden over de wereld, dan ruimen we jaarlijks veel meer op dan acht miljard ( 8.000.000.000) kilo. Meer dus dan er nu jaarlijks in onze Oceanen bijkomt.

Het filmpje hieronder laat zien hoe krachtig dit principe is. Ik vergelijk het met wat The Ocean Cleanup, zodra zij iets van 600 ‘Wilsons’ operatief hebben, per seconde hoopt op te ruimen. Misschien dat je denkt dat ik the Ocean Cleanup belachelijk wil maken. Nee, ik vind het een prachtig initiatief! Het is nu eenmaal dat het principe van The Power of One zo ongelooflijk krachtig is.

In het filmpje hierboven laat ik zien hoeveel we per seconde kunnen opruimen. Had je door dat ik tien seconden nodig heb om duidelijk te maken hoeveel we per seconde kunnen opruimen? Dit lukt als wij, mensen die kinderen een bewoonbare planeet gunnen, één stukje zwerfafval per dag opruimen. ‘Bijna niets’ dus. We hebben niet eens alle mensen nodig. Niet de mensen die zeggen: “Het heeft geen zin”, of “Dat heb ik daar niet neer gegooid”, of “dat moet de gemeente maar opruimen”. Nee, we hebben alleen maar mensen nodig die iets doen omdat ze iets over hebben voor een ander. Zo iemand als jij?

 

2500 kilo plastic zwerfafval opgeruimd binnen 10 seconden.

Voor zo’n groot beeld hebben we ongeveer 2500 kilo plastic nodig.

In m’n eentje ruim ik ongeveer 500 kilo per jaar op. Door elke dag iets te doen waarvan iedereen denkt dat het te klein is om een verschil te maken. Ongeveer 250 kilo daarvan zijn PET-flesjes. Het zou me dus al snel 10 jaar kosten om dit in mijn eentje te doen.

Daarom heb ik gebruik gemaakt van ’the power of one’. Met de hulp van veel vrijwilligers zijn er 200 verzamelbakken door heel Nederland geplaatst. Ik vroeg mensen of ze één stukje zwerfafval wilden opruimen en dat aan mij te doneren.

​Hoeveel tijd kost het iemand om één zwerfafval-flesje op te ruimen? Hooguit 10 seconden.

 

Iets doen met een afbeelding
bijvoorbeeld erop klikken

en klein wordt groot

Dit is in 10 seconden opgeruimd.

Met behulp van ’the Power of One.’

Meer informatie over dit project vindt je op ‘the power of one