Zwerfie

Een simpel woordje
dat mensen uitnodigt
iets te doen, iets kleins.
Maar vooral om het zichtbaar
te maken wat zij doen.
Een simpel woordje dat
duizenden zwerfafval-rapers
elkaar deed vinden,
duizenden zwerfafvalrapers
met elkaar verbond.

#zwerfie
 
Een zwerfie is een selfie van diegene die een stukje zwerfafval opruimt en op social media post onder vermelding van #zwerfie.
Al vanaf 2010 postte KLEAN dagelijks haar oogst met leuke enthousiasmerende teksten. Peter Smith wist dat het laten zien dat je zwerfafval opruimt belangrijker is dan dat je zwerfafval opruimt. Mensen durven nu eenmaal sneller iets te doen als ze het anderen al hebben zien doen.

Dit werkte! Steeds meer mensen stapten over hun schroom en niet langer over zwerfafval. We probeerden af en toe een hashtag te bedenken. Daarmee kunnen enthousiaste wereldverbeteraars, want dat ben je zodra je onze planeet van zwerfafval ontdoet, elkaar sneller vinden. En kunnen we aan Nederland laten zien hoeveel mensen zwerfafval opruimen.

Maar #VeniVidiFoetsie raakte toch niet de juiste snaar 🙂

Toen op 6 februari 2014 Henk Vrugt, destijds vrijwilliger bij KLEAN de hiernaast afgebeelde tweet postte, wisten we het gelijk.

Dit kleine woordje kan groot worden!

De Lente Verwelkomen. 

In de eerste jaren van KLEAN riepen we op de eerste dag van de lente zoveel mogelijk mensen op om één stukje zwerfafval op te ruimen.

We besloten deze actie gelijk om te dopen naar #zwerfie-dag. En we maakten een filmpje om de kracht van deze kleine actie onder de aandacht te brengen.

De #zwerfie-film. 

We waren al van plan een filmpje te maken om te laten zien hoe eenvoudig het zwerfafval probleem is op te lossen.

We namen de film op op een van de meeste vervuilde plekken die we kenden: de Noordelijke IJ-oevers van Amsterdam. We vroegen aan voorbijgangers om één stukje zwerfafval op te ruimen.

Eén stukje?”

“Wat heeft dat voor zin?” Deze vraag kregen we vaak die dag.

Het filmpje werd binnen een paar dagen 10.000 keer bekeken.

Zwerfie-dag 20 maart 2014 werd een succes! Ondanks dat er op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen iemand hard “minder, minder’ riep deden er meer en meer mensen mee met #zwerfie-dag.

 #zwerfie trending boven wilders