Zwerfie

Een simpel woordje
dat mensen uitnodigt
iets te doen, iets kleins.
Maar vooral om het zichtbaar
te maken wat zij doen.
Een simpel woordje dat
duizenden zwerfafval-rapers
elkaar deed vinden,
duizenden zwerfafvalrapers
met elkaar verbond.

#zwerfie
 
Een zwerfie is een selfie van diegene die een stukje zwerfafval opruimt en op social media post met de hashtag #zwerfie.
Vanaf 2010 post Peter Smith dagelijks een foto van zichzelf terwijl hij zwerfafval opruimt met enthousiasmerende teksten. Peter vermoedde dat er vast veel meer mensen zwerfafval willen opruimen. En dat de reden dat ze het niet doen was omdat ze het niemand ooit zagen doen. Mensen durven nu eenmaal sneller iets doen als ze het anderen al hebben zien doen. 

 

Dit werkte! Steeds meer mensen stapten over hun schroom heen en niet langer over zwerfafval. Peter probeerde zelf al eens een hashtag te bedenken. Met een hashtag immers zouden enthousiaste zwerfafval-rapers elkaar sneller vinden. 

Alleen #VeniVidiFoetsie raakte toch niet de juiste snaar 🙂

Toen op 6 februari 2014 Henk Vrugt, vrijwilliger bij KLEAN de hiernaast afgebeelde tweet postte, wisten we het gelijk.

Dit kleine woordje gaat groot worden!

 

Iets doen met een afbeelding
bijvoorbeeld erop klikken

en klein wordt groot

De eerste #zwerfie
zwerfiebingo

De Lente Verwelkomen. 

In de eerste jaren van KLEAN riepen we op de eerste dag van de lente zoveel mogelijk mensen op om één stukje zwerfafval op te ruimen.

We besloten deze actie gelijk om te dopen naar #zwerfie-dag. En Peter Smith maakte een filmpje om de kracht van deze kleine actie onder de aandacht te brengen.

De #zwerfie-film. 

KLEAN was al van plan een filmpje te maken om te laten zien hoe eenvoudig het zwerfafval probleem is op te lossen.

De film werd gemaakt op op een van de meeste vervuilde plekken van Amsterdam: de Noordelijke IJ-oevers. We vroegen aan voorbijgangers om één stukje zwerfafval op te ruimen.

Eén stukje?”

“Wat heeft één stukje voor zin?” Die vraag kregen we vaak die dag. Maar steeds minder vaak toen de hoeveelheid zichtbaar kleiner werd.

Het filmpje werd binnen een paar dagen 10.000 keer bekeken. Het werd daarmee het tweede filmpje in Nederland over zwerfafval dat meer dan duizend kijkers wist te trekken. Het eerste filmpje dat dit gelukt was KLEAN the Movie.

Zwerfie-dag 20 maart 2014 werd een succes! Op de dag ervoor waren er gemeenteraadsverkiezingen. Wilders liet zijn aanhang tijdes de uitslagenavond hard “minder, minder’ scanderen. Dit was natuurlijk trending toppic de dag erop, de dag dat wij met #zwerfie wilden laten zien hoeveel mensen er meededen met onze actie. We wisten met #zwerfie zelfs hoger in de trendingtoppics te komen dan #Wilders.

Inmiddels is #zwerfie zelfs opgenomen in de Dikke van Dale.

Om nog een andere reden werd zwerfie-dag een succes. KLEAN’s oproep om één stukje op te ruimen deed Hij Die Graag Genoemd Wil Worden, die zich later de Zwerfinator ging noemen, besluiten om zijn ergernis over ‘de  lakse overheid’ opzij te zetten en voor het eerst zwerfafval op te ruimen. Hij is tweeënhalf jaar vrijwilliger bij KLEAN geweest. Zijn irritatie over zwerfafval veranderde daardoor in geluk. Lees hier zijn blog: “Van irritatie naar geluk“.

Het idee voor #zwerfie-bingo is bedacht door Hij Die Graag Genoemd Wil Worden en vervolgens door KLEAN uitgewerkt.

 

Peter’s zoontje Benjamin bedacht toen hij zes jaar oud was trouwens een soort van zwerfie 2.0. Zodat ook mensen die niet op social media zitten kunnen zien dat zwerfafval opruimen door steeds meer mensen wordt gedaan. Op onze pagina Vlinders kan je zien wat hij bedacht heeft. 

 

Ereprijs van Vroege Vogels