Purmerend, 14 oktober 2014

Toen ik, Ik Die Graag Genoemd Wil Worden, vanmorgen het feestelijke bericht op Facebook zette dat Peter Smith de Plastic Madonna verder mag promoten in de finale van de TEDxAmsterdam award en dat ik daar een klein druppeltje aan had mogen bijdragen, meende de iPhone App mij te moeten vertellen wat ik een jaar geleden aan de wereld vertelde.

Ik had de dag ervoor tijdens een korte wandeling foto’s gemaakt van zwerfvuil in Purmerend, daar een collage van gemaakt en die op Facebook gezet. In de reacties is nu nog te lezen dat ik het een onzalig idee vond om het zelf op te ruimen. Dat was iets voor mensen met een taakstraf. ‘Ik ben toch Gekke Gijs uit de tekenfilm niet?’ En in mijn eentje opruimen? Hahahahaha. Ja, voel eens aan je kont, zijn je hersenen naar beneden gezakt ofzo?

Een aantal maanden gebeurde er niets. Ik ergerde mij lekker verder, gaf de schuld aan de wereld in het algemeen en mijn medemens en de gemeente in het bijzonder. Ergens begin maart postte ik de foto opnieuw met het idee om een keer met een groep mensen zwerfafval te gaan rapen en dat bij de gemeente tijdens een raadsvergadering te dumpen. Zo, ik zou wel even een statement maken! Enthousiaste reacties van mensen die mee wilden klagen, maar weinig mensen die mee wilden doen. Er gebeurde dus weer lekker niks.

Dacht ik.

Een vriend van me vertelde dat hij met zijn gezin af en toe lekker ging opruimen in de buurt, iemand anders wees me er op dat je gratis grijpers kon halen bij de gemeente en mijn nicht in Den Haag wees me op #zwerfie-dag georganiseerd door KLEAN, waarbij mensen werd gevraagd een #zwerfie te maken. #zwerfie kende ik niet, was ook nog maar net geboren, maar aangezien ik die dag toch papadag had en het mooi weer was heb ik een vuilniszak aan de kinderwagen geknoopt en ben al fotograferend en rapend enigszins beschroomd door Purmerend gewandeld. Ik kreeg enthousiaste blije reacties en was gewapend met het antwoord “omdat het #zwerfie-dag is” voor als mensen kritische vragen zouden stellen waarom ik zo debiel deed.

Dat antwoord heb ik die dag niet hoeven geven, ik hoefde alleen maar vrolijk terug te groeten.

Vervolgens begon ik vaker te rapen. Ik haalde een grijper bij de gemeente, werd uitgiftepunt voor grijpers van het SVZO, twitterde er vrolijk op los, verzon #zwerfie-bingo, dat werd opgepikt en professioneel uitgewerkt, verzon mijn alter-ego Zwerfinator, kwam uitgebreid in de krant en op de radio, raapte vrolijk verder, mocht steeds meer Purmerenders begroeten die het ook gingen doen en een grijper bij me kwamen halen, leerde via internet steeds meer positieve mensen kennen die ook het #zwerfie-virus te pakken hadden, ging #zwerfie-rapend op pad met Mona Keijzer en ga zo maar door. Ik leerde zelfs over de plastic soep, een fenomeen dat ik helemaal niet kende en hoe makkelijk we die kunnen bestrijden. En ik zag mijn wijk schoner worden en blijven.

Allemaal kleine persoonlijke gelukjes.

Er is nog veel meer te vertellen, maar ik hou ook wel eens wat dingen voor mezelf. Het grootste geluk is natuurlijk dat ik zie hoeveel mensen een positieve omslag maken van klagen naar af en toe iets oprapen. Ik vraag niemand hetzelfde te doen als ik, een evangelist wil ik niet worden. Alhoewel dat soms moeilijk is. Tussen de grote hoeveelheden aan negatief nieuws word ik echter zo gelukkig van de mensen die positieve dingen doen, dat ik bijna blij ben dat er zwerfafval bestaat.

En toch hoop ik niet mijn tweejarige jubileum te hoeven vieren.

Ik zou pas echt gelukkig zijn natuurlijk als er volgend jaar gewoon helemaal geen zwerfafval meer ligt, onder meer doordat 25 procent van de mensen de gewoonte heeft om elke dag een #zwerfie te rapen.

En zelfs die mensen hoeven dat dan bijna nooit meer te doen omdat de wereld dan schoon is en blijft.

 

Ik Die Graag Genoemd Wil Worden a.k.a. Zwerfinator 

Noot van Peter Smith, a.k.a. Zwerfielosoof:

Hij Die Graag Genoemd Wil Worden wordt na #zwerfie-dag een enthousiaste vrijwilliger bij KLEAN.
Al snel weet hij zich populair te maken binnen het team, dat dan uit ongeveer 20 vrijwilligers bestaat. Hij bedenkt de #zwerfie-bingo die we professioneel laten vormgeven. Hij maakt filmpjes met humor zoals ‘zwerfie voor dummies’.  Hij weet zelfs als volslagen onbekende Waterlander de verkiezing ‘Waterlander van het jaar’ te winnen dankzij het grote aantal volgers die KLEAN in de jaren daarvoor heeft opgebouwd op social media.
Ik neem HDGGWW mee naar lezingen die ik geef en geef hem daar ook het podium. Ik leer hem de kneepjes van gastlessen geven op scholen en regel daarna zelfs gastlessen voor hem. Hij omschrijft KLEAN als ‘Een warm nest’.

Wat echter ook steeds meer gaat opvallen is dat hij nooit KLEAN noemt. Bevatten de filmpjes ‘Zwerfie voor dummies’ eerst nog -voor de oplettende kijker- de tekst ‘zwerfie, een initiatief van stichting KLEAN’, later knipt HDGGWW dit uit zijn filmpjes.
Interviews die hij geeft gaan alleen over zichzelf, waarbij hij doet voorkomen alles zelf bedacht te hebben. Als ik hem hiernaar vraag is zijn antwoord: “Ik heb KLEAN wel genoemd maar de journalist heeft het weggelaten.”

Wat ik dan nog niet weet, dit blijkt later pas, is dat hij nieuwe vrijwilligers even apart neemt en vaderlijk toespreekt: “Je moet een beetje oppassen met Peter. Peter is niet transparant.” Tegen vrijwilligers die er al langer zitten zegt hij: “Ik heb dingen over Peter gehoord, maar dat hou ik liever voor me.” en “Ik doe zoveel voor KLEAN maar wat doet KLEAN voor mij?”

Geen van die klachten uit HDGGWW naar mij. Hij is daar niet transparant over naar mij toe. Op die laatste vraag had ik hem graag antwoord gegeven: wat KLEAN voor hem gedaan heeft. En graag had ik hem daarna gevraagd waarom hij een paar weken eerder een lezing afsloot met de woorden: “Vraag niet wat KLEAN voor jou kan doen, maar vraag wat jij voor KLEAN kan doen!”?

Eind juli 2016 stapt HDGGWW woedend op. Waarom hij woedend is maakt hij niet duidelijk, niet aan mij tenminste.

Uit correspondentie die ik later in mijn bezit krijg blijkt dat HDGGWW al begin mei van plan is op te stappen. De vraag lijkt me gerechtvaardigd: Waarom is de man die transparantie zo belangrijk vindt hier niet transparant over? Maar dat is bijzaak.

Het volgende is wel van belang.

Begin juli, twee maanden na zijn voornemen om uit het eens zo warme nest te stappen, geeft KLEAN in opdracht van de gemeente Amsterdam een grote gastlessen-serie aan de eerste jaars van het Barlaeus Gymnasium. Tijdens een van die lessen valt HDGGWW woedend uit naar een van de leraren, waarna het Barlaeus opstapt. Zo krijgt KLEAN een slechte naam als gastlesgever bij de gemeente Amsterdam. Was HDGGWW aan het mollen?

Eind juli stapt HDGGWW dus woedend op. Ik hoop dat de rust weer keert, maar er is te veel schade aangericht. Misschien nog wel het meeste tussen mijn oren. Van de eens zo vrolijke man die anderen wist te inspireren is niet veel meer over. 

Bovendien blijft het doorgaan.

Een paar maanden later word ik gebeld door BNNVARA. Ze gaan een item maken over mensen die vrijwillig zwerfafval opruimen, of ik mee wil doen? Graag.
Een dag later word ik weer gebeld: “We zijn net gebeld door Hij Die Graag Genoemd Wil Worden. We hadden hem ook gevraagd maar hij kon niet. Nu kan hij ineens wel. Maar hij eist dat we u afbellen anders boycot hij ons opnamedag en gaat ook alle andere vrijwillige zwerfafval-rapers die mee zouden doen vragen niet mee te werken.”
Ik weet de redactie te overtuigen dat ik me rustig zal gedragen tijdens de opnames. Ik voeg er wel aan toe dat ik er niet zeker van ben of HDGGWW dat ook kan.

Dat blijkt ook tijdens de opname dag. Twee keer krijgt hij een woede-aanval. Bij de tweede vraag ik hem “Waar is die vrolijke strijder nu?” Zo presenteert hij zich namelijk op social media. Hierop volgt de derde woedeaanval, hij wil mij te lijf gaan. Omdat ik rustig blijf loopt dit met een sisser af. 

HDGGWW gaat daarna samenwerken met Merijn Tinga. Hij raakt ook bevriend met Joop Bouma, onderzoeksjournalist bij Trouw. 

Op 10 oktober 2019 wordt HDGGWW door Trouw uitgeroepen tot de nummer 1 van de Duurzame 100. DD100 is die keer voor het eerst gewijd aan mensen die in hun eentje iets van onderaf zijn begonnen.  Eigenlijk kwalificeert HDGGWW zich niet daarvoor, hij is niet zelf niet iets van onderaf begonnen.

De organisator van de Duurzame 100: Joop Bouma.
De juryvoorzitter dat jaar: Merijn Tinga.

Ik maak bezwaar bij Trouw omdat ik vind dat iemand die liegt, bedriegt, met geweld dreigt, media dreigt met boycotten geen boegbeeld van de Duurzaamheid mag zijn. 

De krant die adverteert met ‘de krant die onderzoekt’ weigert mijn bezwaren te onderzoeken.