Alex Scott’s inspirerende verhaal

Het is een warme zomerdag in juli 2000, in Manchester, Connecticut.

Alexandra ‘Alex’ Scott, een levendig, vrolijk meisje met een onverzettelijke geest, zit achter een limonadekraampje in haar voortuin. Ze wil geld inzamelen. Voor onderzoek naar kanker bij kinderen. Ze heeft namelijk net van haar dokter gehoord dat ze zelf aan neuroblastoom lijdt, een zeldzame vorm van kinderkanker.

Ze is dan net vier jaar oud.

Haar ouders, Liz en Jay, steunen haar in dit initiatief en helpen haar bij het opzetten van het kraampje.

Er is iets onvergetelijks aan die dag. De lucht is gevuld met de zoete geur van vers geperste limonade en een zachte zomerbries speelt door Alex’s haar. Ze zit daar met een stralende glimlach die iedereen die voorbijkomt betoverd. Maar het is niet alleen haar glimlach die de aandacht trekt. Het is de kracht en vastberadenheid in haar kleine lichaam die mensen raakt.

Tijdens een van die eerste dagen, komt een oudere heer, een buurtbewoner, langs het kraampje. Hij kijkt Alex aan en zegt: “Jongedame, ik heb geen dorst, maar ik wil wel iets doen om te helpen.” Zonder een spoor van aarzeling haalt Alex een glas limonade voor hem en zegt: “Elke cent telt, meneer.”

Het nieuws over haar limonadekraam verspreidt zich snel door de buurt. Al snel staan er rijen mensen om haar zelfgemaakte limonade te kopen. Het is niet alleen de dorst naar limonade die mensen naar haar kraampje trekt, het is de dorst naar hoop die Alex verspreidt.

In die zomer, met niets meer dan een eenvoudig kraampje, een hoop limonade en een onwankelbaar geloof, haalt Alex $2.000 op.

Mensen raken geïnspireerd door haar verhaal en haar initiatief groeit uit tot de Alex’s Lemonade Stand Foundation, een nationale fondsenwerving die inmiddels miljoenen dollars heeft ingezameld voor kinderkankeronderzoek.

Alex Scott achter haar limonadekraam

Voor Alex kwamen de betere behandelingen die het onderzoek opleverde te laat. Ze overleed op 1 augustus 2004 op 8-jarige leeftijd. Ondanks haar jonge leeftijd heeft ze in haar korte leven een enorme impact gehad en een blijvende erfenis nagelaten. 

Alex Scott mag dan klein zijn geweest, haar dapperheid en vastberadenheid waren enorm. Ze liet de wereld zien dat zelfs een klein meisje met een grote droom een verschil kan maken. Haar verhaal blijft tot op de dag van vandaag mensen inspireren en haar nalatenschap leeft voort in de talloze levens van kinderen die ze heeft geholpen.

====

 

De actie van Alex is een heel sterk voorbeeld van de ‘Power of One‘. Ze maakte namelijk niet de denkfout die veel volwassenen maken: ‘Wat ik kan doen is te klein om een verschil te maken’. Ze dacht zelfs niet dat zij zelf te klein was.

Haar verhaal raakt mij nog op een andere manier; ze is in hetzelfde jaar geboren als mijn eerste dochter.

Ik zelf heb het tot mijn missie gemaakt om mensen te helpen net zo wijs en sterk te worden als Alex was. Daarvoor ben ik met een zeer speciaal kunstwerk bezig. Wil je meer weten kijk op Mother