World Ocean Day 2016

In 2014 had ik het idee om tijdens de Olympische Spelen van 2016 een enorm beeld van plastic zwerfafval op het strand van Rio de Janeiro te exposeren.
De bedoeling van het beeld was om de aandacht te trekken van de wereldpers die in de zomer van 2016 zou neer strijken in Rio.

Ik wilde een beeld maken van plastic zwerfafval. Met behulp van 3D-printen zou het een prachtig beeld worden van een moeder die haar kind borstvoeding geeft. Ik had 2500 kilo zwerfafval verzameld, de actrice Thekla Reuten had al model gelegen met haar eigen baby, de naam van het beeld:

Plastic Madonna’

Inderdaad, een verwijzing naar Maria.

Het beroemdste beeld in Rio is Christo Redentor, een 36 meter hoog beeld van Jezus. En dan ligt daar ineens een beeld van Maria, de moeder van Jezus, op het strand…. gemaakt van plastic zwerfafval.

Dat is bijna vloeken in de kerk.
Controversieel. Dat trekt de aandacht van de pers. Dat heb ik al eens eerder bewezen.

Maar is al dat plastic dat in de natuur terecht komt, dat in de voedselketen van onze kinderen terecht komt, niet het echte vloeken?

Het is gelukt om het beeld op het strand van Rio te krijgen. Wel op een andere manier dan eerst gepland. Het is verboden in Brazilie om afval in te voeren. En tja, mijn beeld zou van afval gemaakt worden.

Een Nederlands bedrijf bood hulp aan. We maakten  afspraken dat het beeld niet voor marketing doeleinden voor het bedrijf gebruikt mocht worden. Daar vonden ze niet meer dan vanzelfsprekend. 

Het beeld heeft alleen niet de hoeveelheid pers gehaald die ik hoopte.
Dit is vooral te wijten aan dat het bedrijf dat me hielp, vervolgens ging doen alsof het hun idee was. Hierdoor werd het door de pers vooral gezien als een marketingstunt van dit bedrijf.

Ik heb niets van het bedrijf ontvangen voor dat zij mijn idee gebruikt hebben om reclame te maken voor zichzelf. Dat is ook nooit de bedoeling geweest.

Wel kreeg ik na afloop een advocaat van het bedrijf op bezoek; mocht ik onthullen wat zij gedaan hebben dan zouden ze me voor de rechter slepen.

Ik heb daarom de naam van het bedrijf voor de zekerheid maar onverstaanbaar gemaakt in deze reportage van RTL-Boulevard. 

 

 

Wil je m’n werk steunen? Scan onderstaande QR-code en doneer 11,11 euro.

Mijn dank is groot,

Peter Smith
de Zwerfielosoof