Geachte heer Bleker.

In dit artikel in de Telegraaf las ik dat u gaat onderzoeken of nog meer vissers bereid zijn tegen betaling afval dat men onbedoeld opvist mee terug te nemen aan wal, in plaats van weer overboord te kieperen. Een aantal vissers doen dit nu al zonder dat ze daar een vergoeding voor krijgen. U verwijst ook naar dit project: Fishing for Litter.

Een goed plan! U gaat het dweilen stimuleren. Maar een wijs Nederlands spreekwoord adviseert om dan eerst de kraan dicht te draaien. En dan bedoel ik niet de kraan die Richard de Mos (PVV) dicht wil draaien met de motie die hij op 8 juni indiende. Nee, ik doel op een vier keer grotere kraan: ca. 80% van wat er aan vuil in de zee en in de oceanen drijft is afkomstig van zwerfafval.

Kijkt u eens naar onderstaande foto. (klik erop voor een vergroting)

boom vol plastic afval langs de Maas

Eén boom langs de Maas na een hoogwaterstand. Fotografie Piet Driessen

U ziet hier een boom langs de Maas die begin dit jaar tijdens de hoogwaterstanden even onderwater heeft gestaan.
Deze boom laat “prachtig” zien wat er anders onzichtbaar elke dag door onze rivieren richting zee wordt afgevoerd. En dan ziet u alleen de plastic zakjes! Alle flesjes, blikjes en overige troep haakt niet aan de takken.

Een beetje zwerfafval dat ergens in een plaatsje langs de Maas de rivier in waait lijkt misschien niet zo erg. Maar dat vele kleintjes samen enorme hoeveelheden kunnen worden illustreert de Maas het beste zelf. Als je aan de bron van deze rivier in Pouilly-en-Bassigny staat dan kan je je niet voorstellen dat dat modderpoeltje uiteindelijk die grote rivier is die door Rotterdam op de Noordzee afstevent. Elk plaatsje waar het stroompje langs stroomt komt er, behalve meer stroompjes, ook steeds meer zwerfafval bij.

Geachte heer Bleker, ga door met uw plan om “Fishing for Litter” te stimuleren. Maar draai alsjeblieft ook de kraan die zwerfafval heet dicht.
Maak zwerfvuil prioriteit numero 1. Waarom? Omdat zwerfafval het gebroken ruitje is van het gebouw van de duurzaamheid is

DOE IETS!

Ga desnoods op uw fiets met een prikstok als een soort Don Quichot door uw wijk rijden om zwerfvuil op te ruimen!

Mensen moeten zich bewust worden van de gevolgen van zwerfvuil.
Door zwerfvuil terug te dringen stoppen we tenminste de groei. Want afruimen heeft pas zin als we de kok van de plastic soep op non actief zetten.

Mocht u geïnteresseerd zijn wat het voorstel van Eurocommissaris Maria Damanaki (Visserij) kost en hoe lang het duurt voordat haar plan gerealiseerd is dan kunt u dat hier lezen: Eerst de kraan dichtdraaien!

Opgeruimde groet,
Peter Smith (alias Don Quichot, op zijn stalen ros en zijn prikstok als lans)

Aan de lezer: Wilt u deze brief onderschrijven? Dt kunt u doen door een reactie te plaatsen, erover te tweten of deze pagina te delen op FaceBook.

PS:
Helaas klopt de berichtgeving van de Telegraaf niet helemaal. De Telegraaf zegt dat er 300 ton aan afval jaarlijks alleen door Belgie en Nederland wordt opgehaald. Op de site van Fishing for Litter staat dat er internationaal in zeven jaar tijd 500 ton is opgehaald.