Hoe we polarisatie kunnen voorkomen.

(transcript van de video)  

 

De rook is weer een beetje opgetrokken.

Hoe werd jij vanochtend wakker?

Ging je gelijk naar Twitter Facebook het journaal de radio? En tot je verbazing was het nog steeds niet besloten. Het is het nog onzeker wie er gewonnen heeft.

Ik heb het natuurlijk over de verkiezingen in Amerika. Hoe in hemelsnaam is het mogelijk?

Election day 2020 Biden Trump

Nou denk je misschien dat is Amerika, dat gebeurt hier niet. De hypocrisie die daar is die is hier niet. Nou vergis je niet ik zie hier ook al tekenen;

  • een krant die reclame maakt “met de krant die onderzoekt” maar niets wil onderzoeken
  • een docent duurzaamheid die oproept tot het in gesprek gaan met elkaar maar zelf het gesprek uit de weg gaat
  • twee mannen die in Pakhuis de Zwijger een conferentie organiseren over “meer samenwerken” maar achter de schermen anderen tegenwerken, anderen die het zelfde doel Voor ogen hebben
  • iemand die de media belt: “als je mijn concurrent interviewt dan boycot ik jouw programma.”  Als je hetzelfde doel voor ogen hebt, een betere wereld, hoe kun je dan de ander als concurrent zien?
  • iemand die zich afficheert als vrolijke strijder maar met geweld dreigt, fysiek geweld. En zo iemand wordt nummer één van de Duurzame 100
  • een media platform die zegt het nieuws van alle kanten te willen bekijken. Maar als een van de correspondenten gewezen wordt, hoe zal ik dit eens voorzichtig stellen, op vergissingen, op verkeerde aannames, maar daar niet over in gesprek wil gaan. Terwijl dat in hun manifest staat.

Ja dan zijn die tekenen van hypocrisie hier ook al aanwezig.

Nou, nu kun je je daar op focussen. Misschien is dat mijn fout dat ik mij daar de laatste tijd een beetje te veel op gefocust heb. Maar we kunnen ons beter focussen op dat wat er goed gaat. Maar ja, we worden een beetje uit elkaar gedreven door mensen die heel hard roepen op social media. En de reguliere media pikken die mensen eruit en zet er een vette schijnwerper op. Ja, dan krijg je al snel het verkeerde idee dat er heel veel fout gaat, dat er allemaal dingen fout zijn.

Toch is er een heel eenvoudige manier is om te ontdekken dat het eigenlijk allemaal wel meevalt. Kijk om je heen. Kijk echt om je heen. Kijk niet naar wat er in de krant of wat er op tv gebeurd, kijk om je heen. Die berichten alleen over uitzonderingen, omdat ze weten dat jullie dat willen lezen.

Ga in gesprek met iemand waarvan je misschien vermoedt dat die anders denkt dan jij. Je zult vaak verrast worden en kom je tot de ontdekking dat er helemaal niet zoveel verschil is.

De meeste mensen zijn goed.

Ik denk dat de meeste mensen eigenlijk echt wel goed zijn. Ik denk het niet alleen, ik weet het eigenlijk wel zeker. De meeste mensen zijn goed. Die hebben het beste voor met deze wereld.

Ze denken alleen dat er heel veel mensen zijn die fout zijn. Gevoed door berichten uit de media en social media. Kijk om je heen,  ga in gesprek en laat zien dat jij het goede voor hebt met deze wereld.

Ik doe dat op mijn manier. Het is vrij simpel. Pak eens iets op, iets dat jij daar niet meer gegooid hebt. Als je het laat liggen dan kan het in jouw voedselketen komen. En in dat van je kinderen. Dus pak het gewoon op. Doe het in een bak.

En dan nu het belangrijkste:

Laat vooral zien dat je iets goed hebt gedaan. Er zijn ontzettend veel mensen die echt het goede voor hebben, maar ja, je ziet ze niet, je hoort ze niet. Je hoort alleen die schreeuwlelijken die boven komen drijven en mensen uit elkaar weten te spelen. Terwijl er zoveel zijn die het goede voor hebben. Kijk daar heb je er nog een. Hij heeft ook het goede met ons voor. Doe eens gek doe eens iets goed en laat zien dat je iets goed doet.

Ik doe het op mijn manier (zie film). Als alleen al die mensen die het goede voor hebben dit ook gaan doen waardoor steeds meer mensen dit teken ergens zien. Dan krijg je steeds meer door dat eigenlijk heel veel mensen het goede voor hebben met deze wereld.

Ik doe het voor deze wereld. Dit hele kleine speciale plekje in het universum. Ik ben al over de helft wat leeftijd betreft. Ik heb hier van genoten en ik geniet er nog steeds van, van deze Aarde. En ik gun mijn kinderen dat ook; genieten van de Aarde.

Het is mogelijk. Als we maar niet letten op die mensen die ons uit elkaar proberen te spelen. Want we zijn maar één. Er is maar één mensheid er is maar één Aarde. Laat je dus niet uit elkaar spelen. Je ziet wat er gebeurt in Amerika. Dat kan hier ook gebeuren. De tekenen zijn er al.

Ik laat het  zien door zwerfafval op te ruimen. En denk nu niet dat ik dat doe om het zwerfafval probleem op te lossen. Dat probleem is eigenlijk al opgelost. In theorie dan. Het enige waarom het nog niet gebeurd, omdat te veel mensen denken dat er te veel mensen zijn die slecht zijn. En daarom denken dat wat ik doe dat heeft geen zin.

En dat is de grootste denkfout die je kan maken.

Denken dat wat jij doet dat dat geen zin heeft. Er zijn misschien ook heel veel mensen die dachten in Amerika; dat stemmen, dat heeft geen zin.

Iets dat nog meer zin heeft dan stemmen, echt waar, is een stukje zwerf afval opruimen per dag. Eén. Eén seconde, twee seconden kost het. En laat zien dat je het doet. Doe het niet stiekem. Doe het vrolijk. Wees blij; Je kan iets goeds doen. Op een hele makkelijke manier. Als je laat zien dat je het doet, je laat iets achter, waardoor andere mensen zien: “hé, hier heeft ook iemand dat gedaan wat ik ook doe. “ Dan durven steeds meer mensen mee te doen.

300 miljoen euro.

En voor je het weet Is dat probleem, waar onze overheid 300 miljoen euro per jaar aan uitgeeft, en het niet weten op te lossen, Het hooguit weet te beheersen, is weg. En misschien dat we dan doorhebben hé wat ik doe dat is wel belangrijk. En ik denk dat als dat lukt, dan gaan we een prachtige toekomst tegemoet.

Ik doe het dus voor jou, voor mij, voor ons allemaal.

Peter,

de Zwerfielosoof.