Plastic Madonna

– Het grootste 3D-geprinte beeld ter wereld van een mens
– Het eerste beeld van gerecycled zwerfafval
– Het grootste community-art project van Nederland

Waarom we dit beeld maken:

Plastic Madonna

Dit beeld zijn we nu aan het maken. Het grootste 3D-geprinte beeld ter wereld van gerecycled plastic zwerfafval.

Dit beeld is een Trojan Horse.

Jaja, ik weet het. Trojan-horses zijn geniepige dingen dingen die onder valse voorwendselen mensen iets laten doen wat ze beter niet hadden kunnen doen. 

Maar het kan ook andersom.

We willen mensen bereiken die hun kop in het zand steken. Dat ze die dus even uit dat zand halen.
We verstoppen en trouwens ook een geheim leger in dit beeld.

Maar dat is geheim 🤫.

 

Iets!

Nu volgt er even een beetje academisch aandoend gewauwel, maar wees gerust, ik leg het ook nog een keer gewoon uit:
​Ik heb een wetenschappelijke hypothese, en ik zou graag willen dat de wetenschap deze falsificeert:

De grootste kracht op Aarde wordt veroorzaakt door mensen die dagelijks iets doen waarvan ze geloven dat het te klein is om van invloed te zijn op de staat van de Aarde.  Dit is het paradigma waarin wij nu leven. 

Wat is een paradigma? Eenvoudig gezegd, dat is een manier van leven zonder dat mensen weten waarom ze zo leven.  “Zo doen we dat nu eenmaal” of “Omdat het zo hoort” zijn de standaard uitspraken die bij een paradigma horen. En als je het toch anders wilt doen krijg je als reactie: “Het heeft geen zin.”

Stel nu eens dat we dit geloof of paradigma kunnen omdraaien? Dat mensen elke dag iets goeds doen waarvan ze denken dat het te klein is om een verschil te maken. Maar het dus toch doen!

Met Plastic Madonna, waarmee we door heel Nederland gaan reizen, heb ik eigenlijk maar één doel. Bewijzen dat:

Iets doen waarvan je denkt dat het geen verschil maakt, maar je doet het toch, is de grootste onontdekte kracht op Aarde

Deze kracht noem ik: The Power of One

Als we dat eenmaal beseffen dan gaan wij en alle volgende generaties een mooie toekomst tegemoet.

Alleen hoe bewijs je dat? 

Nu is er ‘gelukkig’ een milieuprobleem waarmee we dit kunnen bewijzen: zwerfafval. Wij gingen met de getallen aan het werk. Daaruit blijkt dat als alleen ouders die hun kinderen een gezonde planeet wensen, één stukje per dag opruimen, dat het dan al binnen een week het moeilijk wordt om in Nederland nog een stukje zwerfafval te vinden. En mocht Nederland op deze manier van zijn zwerfafval-probleem afkomen, dan gaat dat veel meer betekenen dan puur een schoon Nederland. 
Andere landen zullen geinspireerd raken. En mocht dit idee zich verspreiden over de wereld, dan ruimen we jaarlijks veel meer op dan acht miljard ( 8.000.000.000) kilo. Meer dus dan er nu jaarlijks in onze Oceanen bijkomt.

In het filmpje hierboven laat ik zien hoeveel we per seconde kunnen opruimen. Had je door dat ik tien seconden nodig heb om duidelijk te maken hoeveel we per seconde kunnen opruimen? Dit lukt als wij, die onze kinderen een bewoonbare planeet gunnen, één stukje zwerfafval per dag opruimen. ‘Bijna niets’ dus. We hebben niet eens alle mensen nodig. Niet de mensen die zeggen: “Het heeft geen zin”, of “Dat heb ik daar niet neer gegooid”, of “dat moet de gemeente maar opruimen”. Nee, we hebben alleen maar mensen nodig die iets over hebben voor een ander. Zo iemand als jij?

2500 kilo plastic zwerfafval opgeruimd binnen 10 seconden.

 

Voor zo’n groot beeld hebben we ongeveer 2500 kilo plastic nodig.

In m’n eentje ruim ik ongeveer 500 kilo per jaar op, door elke dag ‘bijna niets’ te doen. Ongeveer 250 kilo daarvan zijn PET-flesjes. Het zou me dus al snel 10 jaar kosten om dit in mijn eentje te doen. Dus heb ik gebruik gemaakt van ‘the power of one’. Ik heb met de hulp van veel vrijwilligers 200 verzamelbakken door heel Nederland geplaatst. Ik vroeg mensen of ze één stukje zwerfafval wilden opruimen.

​Hoe veel tijd kost het iemand om één zwerfafval-flesje op te ruimen?

10 seconden max.

Dit is in 10 seconden opgeruimd.

Met behulp van ‘the Power of One.’

Foto’s van het bouwen van Plastic Madonna. Momenteel werken er maar liefst 10 nationalitieten aan mee. 

Foto’s gemaakt door Bonnie. 

Je titel komt hier

Meer informatie over dit project vindt je opthe power of one

Binnenkort verhuizen we deze site naar hier.

Clicks