Mama Gaia

 

Logo Plastic Madonna

Plastic Madonna heeft een nieuwe naam: Mama Gaia.

Teveel mensen dachten bij de oude naam aan het probleem.

Maar dit project gaat over de oplossing.

Hoe wordt Mama Gaia gemaakt?

Voor wie maken we Mama Gaia?

De filosofie achter Mama Gaia.

Het grootste 3D geprint beeld ter wereld

Een beeld inderdaad. We maken een enorm groot beeld van gerecycled plastic zwerfafval.

Wat heeft zo’n beeld nou voor nut? Daar gaan mensen zich echt niet anders door gedragen.”

KLEAN heeft al eens bewezen dat een beeld tot veel meer in staat is dan wat mensen verwachten. We maakten eerder een beeld die poorten opende die daarvoor voor ons gesloten bleven. 

Trojan Horse

Mama Gaia is een soort Paard van Troje. Jaja, ik weet het; trojan-horses zijn geniepige dingen die onder valse voorwendselen mensen iets laten doen wat ze eigenlijk niet willen doen. Er zijn heel veel mensen die zich niet willen verdiepen in de leefbaarheid van onze planeet. Omdat ze denken dat duurzaamheid over het milieu gaat, over ijsberen, smeltend ijs en stijgende zeespiegels. Maar daar gaat het eigenlijk niet echt over, het gaat over …

Onze kinderen

Of je nou rechts of links bent, conservatief of progressief, er is één ding wat ons allemaal verbindt; we willen het beste voor onze kinderen. Iedereen wil wel iets doen om onze volgende generatie een leefbare planeet te gunnen.

Geheim leger

In een Trojan Horse hoort natuurlijk een geheim leger, een verstopt leger. Dat gaan we ook doen, maar dat is geheim 🤫

 

Iets doen!

De grootste kracht op Aarde wordt veroorzaakt door mensen die dagelijks iets doen waarvan ze geloven dat het te klein is om van invloed te zijn op de staat van de Aarde. Deze kracht werkt nu destructief. 

Dit is het paradigma waarin we nu leven.

Wat een paradigma is? Eenvoudig gezegd, dat is een manier van leven zonder dat mensen weten waarom ze zo leven.  “Zo doen we dat nu eenmaal” of “Omdat het zo hoort” zijn de standaard uitspraken die bij een paradigma horen. En als je het toch anders wilt doen krijg je als reactie: “Het heeft geen zin.”

Wat zou er gebeuren als dit paradigma omdraaien? Dat mensen elke dag iets goeds doen waarvan ze denken dat het te klein is om een verschil te maken. Maar het dus toch doen!

Dan gaan onze kinderen een prachtige toekomst tegemoet.

Met Mama Gaia, waarmee KLEAN door heel Nederland gaat reizen, willen precies dit bereiken.

Iets goeds doen waarvan je denkt dat het geen verschil maakt, maar je doet het toch, is de grootste onontdekte kracht op Aarde.

 

Deze kracht noem ik:

The Power of One

Als we dit beseffen en er naar handelen dan gaan wij en alle volgende generaties een mooie toekomst tegemoet.

Alleen hoe bewijs je dat?

Nu is er ‘gelukkig’ een milieuprobleem waarmee we dit kunnen bewijzen: zwerfafval. Wij gingen met de getallen aan het werk. Daaruit blijkt dat als alleen ouders die hun kinderen een gezonde planeet wensen, één stukje per dag opruimen, dat het dan al binnen een week moeilijk wordt om in Nederland nog een stukje zwerfafval te vinden. En mocht Nederland op deze manier van zijn zwerfafval-probleem afkomen, dan gaat dat veel meer betekenen dan puur een schoon Nederland.
Andere landen zullen geïnspireerd raken. En mocht dit idee zich verspreiden over de wereld, dan ruimen we jaarlijks veel meer op dan acht miljard ( 8.000.000.000) kilo. Meer dus dan er nu jaarlijks in onze Oceanen bijkomt.

Het filmpje hieronder laat zien hoe krachtig dit principe is. Ik vergelijk het met wat The Ocean Cleanup, zodra ze iets van 600 ‘Wilsons’ operatief hebben, per seconde hoopt op te ruimen. Misschien dat je denkt dat ik the Ocean Cleanup belachelijk wil maken. Nee, ik vind het een prachtig initiatief! Het is nu eenmaal dat het principe van The Power of One zo ongelooflijk krachtig is.

In het filmpje hierboven laat ik zien hoeveel we per seconde kunnen opruimen. Had je door dat ik tien seconden nodig heb om duidelijk te maken hoeveel we per seconde kunnen opruimen? Dit lukt als wij, mensen die kinderen een bewoonbare planeet gunnen, één stukje zwerfafval per dag opruimen. ‘Bijna niets’ dus. We hebben niet eens alle mensen nodig. Niet de mensen die zeggen: “Het heeft geen zin”, of “Dat heb ik daar niet neer gegooid”, of “dat moet de gemeente maar opruimen”. Nee, we hebben alleen maar mensen nodig die iets doen omdat ze iets over hebben voor een ander. Zo iemand als jij?

 

2500 kilo plastic zwerfafval opgeruimd binnen 10 seconden.

 

 

 

Voor zo’n groot beeld hebben we ongeveer 2500 kilo plastic nodig.

 

In m’n eentje ruim ik ongeveer 500 kilo per jaar op. Door elke dag iets te doen waarvan iedereen denkt dat het te klein is om een verschil te maken. Ongeveer 250 kilo daarvan zijn PET-flesjes. Het zou me dus al snel 10 jaar kosten om dit in mijn eentje te doen. Dus heb ik gebruik gemaakt van ’the power of one’. Met de hulp van veel vrijwilligers zijn er 200 verzamelbakken door heel Nederland geplaatst. Ik vroeg mensen of ze één stukje zwerfafval wilden opruimen en dat aan ons te doneren.

 

​Hoeveel tijd kost het iemand om één zwerfafval-flesje op te ruimen?

 

10 seconden max.

 

Iets doen met een afbeelding
bijvoorbeeld erop klikken

en klein wordt groot

Dit is in 10 seconden opgeruimd.

Met behulp van ’the Power of One.’

Meer informatie over dit project vindt je op ‘the power of one

We zijn nu bezig die site naar hier te verhuizen.