Plastic Madonna

Dit beeld zijn we nu aan het maken. Het grootste 3D-geprinte beeld ter wereld van gerecycled plastic zwerfafval.
Dit beeld is een Trojan Horse, maar dan op een goede manier!

Wil jouw kind ook een toekomst?

Dat gaat lukken als we geloven dat daar ‘bijna niets’ voor nodig is.

Bijna niets?

Bijna niets!

Nu volgt er even een beetje academisch aandoend gewauwel, maar wees gerust, ik leg het ook nog een keer gewoon uit:
​Ik heb een wetenschappelijke hypothese, en ik zou graag willen dat de wetenschap deze falsificeert:

De grootste kracht op Aarde wordt veroorzaakt door mensen die dagelijks iets doen waarvan ze geloven dat het te klein is om van invloed te zijn op de staat van de Aarde.  Dit is het paradigma waarin wij nu leven. 

Wat is een paradigma? Eenvoudig gezegd, dat is een manier van leven zonder dat mensen weten waarom ze zo leven.  “Zo doen we dat nu eenmaal” of “Omdat het zo hoort” zijn de standaard uitspraken die bij een paradigma horen. En als je het toch anders wilt doen krijg je als reactie: “Het heeft geen zin.”

Stel nu eens dat we dit geloof of paradigma kunnen omdraaien? Dat mensen elke dag iets goeds doen waarvan ze denken dat het te klein is om een verschil te maken. Maar het dus toch doen!

Met het geloof in “the power of one” heb ik eigenlijk maar één doel. Bewijzen dat:

Er is nooit iets te klein om het verschil te maken!

Als we dat eenmaal beseffen dan gaan wij en alle volgende generaties een mooie toekomst tegemoet.

In het filmpje hierboven laat ik zien hoeveel we per seconde kunnen opruimen. Had je door dat ik tien seconden nodig heb om duidelijk te maken hoeveel we per seconde kunnen opruimen? Dit lukt als wij, die onze kinderen een bewoonbare planeet gunnen, één stukje zwerfafval per dag opruimen. ‘Bijna niets’ dus. We hebben niet eens alle mensen nodig. Niet de mensen die zeggen: “Het heeft geen zin”, of “Dat heb ik daar niet neer gegooid”, of “dat moet de gemeente maar opruimen”. Nee, we hebben alleen maar mensen nodig die iets over hebben voor een ander. Zo iemand als jij?

Hoe kwamen we aan de 2500 kilo plastic zwerfafval?

 

Voor zo’n groot beeld hebben we ongeveer 2500 kilo plastic nodig.

In m’n eentje ruim ik ongeveer 500 kilo per jaar op, door elke dag ‘bijna niets’ te doen. Ongeveer 250 kilo daarvan zijn PET-flesjes. Het zou me dus al snel 10 jaar kosten om dit in mijn eentje te doen. Dus heb ik gebruik gemaakt van ‘the power of one’. Ik heb met de hulp van veel vrijwilligers 200 verzamelbakken door heel Nederland geplaatst. Ik vroeg mensen of ze één stukje zwerfafval wilden opruimen.

​Hoe veel tijd kost het iemand om één zwerfafval-flesje op te ruimen?

10 seconden max.

Dit is in 10 seconden opgeruimd.

Met behulp van ‘the Power of One.’