Gemeentelijk Gymnasium Hilversum

De leerlingen van het Gemeentelijk Gymnasium doen op 24 en 25 augustus 2021 hetzelfde als mensen die zwerfafval op straat achterlaten. 

Alleen dan andersom.

Voordat ze dit gingen doen kregen ze een gastles van Peter Smith, de zwerfielosoof.

gastlessen duurzaamheid zwerfafval plastic soep

Peter vertelde over wat volgens hem de grootste denkfout is die mensen maken. Dat is dat ze denken dat het kleine beetje dat zij doen te klein is om een verschil te maken. Hij maakte overtuigend duidelijk dat deze denkfout de grootste onontdekte kracht veroorzaakt. Nu is deze kracht nog een destructieve kracht. Mochten we ons bewust worden van die kracht dan kan het als constructieve kracht ingezet worden. 

Het fenomeen zwerfafval wordt veroorzaakt door deze denkfout. Zwerfafval is tevens bij uitstek geschikt om de constructieve kant van iets doen waarvan je denkt dat het te klein is om een verschil te maken aan te tonen;

Al wanneer één op de vier mensen dagelijks één stukje zwerfafval opruimen zullen we in Nederland al na drie dagen ons best moeten doen om noig een stukje zwerfafval te vinden.

Als dit wereldwijd wordt opgepikt dan ruimen we meer op dan de acht miljard kilo die nu jaarlijks vanaf land in onze oceanen terecht komt.


Het idee achter de vlinders:

Mensen die zwerfafval op straat gooien laten iets achter; een stuk zwerfafval. Een zichtbaar en tastbaar bewijs van hun gedrag. Sommige mensen die dit stukje zwerfafval zien raken daardoor geïnspireerd: ‘Hé, dat kan ik ook.’ En gooien er een stukje bij.

Als wij dit opruimen, dan ziet niemand dat daar iemand zwerfafval heeft opgeruimd.

Dus kunnen mensen ook niet geïnspireerd worden: “Hé wat goed, dat ga ik ook doen.” 

Daarom laten we op plekken waar we opgeruimd hebben een vlinder achter.

Dit vlinderproject is bedacht door Benjamin. Benjamin, 6 jaar, ruimt al zwerfafval op. Hij bedacht iets waardoor mensen kunnen zien wat hij gedaan heeft. 

Wat hij bedacht, dat zie je hieronder (63 sec).

Doe je ook mee?

Dan maken we van een wereld vol zwerfvuil een wereld vol vlinders.

Kijk op “Een wereld vol vlinders” hoe je mee kunt doen.

Bedankt namens het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum